DeConi News Feed

3D Екобус на ЕКОПАК: 5 години образователни иновации в полза на обществото и природата

22 април 2015 г., София

На 22 април, Деня на земята, на стилно събитие пред храм-паметник „Св. Александър Невски”, в присъствието на представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на образованието и науката и Столична община, бяха представени резултатите от информационно-образователния проект на ЕКОПАК България „3D Екобус“.

Разделното събиране на отпадъци е процес с огромно значение за устойчивото развитие на обществото и опазването на околната среда. Активното участие на всички в него гарантира по-чиста природа, по-ефективна икономика и, в крайна сметка, по-високо качество на живот. Как обаче да събудим интереса и да привлечем към него вниманието на най-малките, тези, чиито утрешен ден зависи от поведението на всички ни тук и сега? Все пак, става дума за… „боклуци“. Уникалният в света 3D Екобус на ЕКОПАК дава категоричен отговор – смели иновации на всяко ниво на образователния процес.

Често наричат 3D Екобус „летяща еко класна стая“ и той е точно това – мобилен 3D образователен център с най-съвременно оборудване – подвижни 52” 3D LED екрани, Dolby Digital Surround Sound и Audience Response System (ARS). Иновативният образователен продукт – 3D филма „Повелителите на рециклирането“ и интерактивната игра „Стани Екогерой“, превръща 40-минутния учебен час в незабравимо преживяване, а децата – в убедени посланици на зелената идея и разделното събиране на отпадъци.

Вече пета учебна година 3D Екобус обикаля училища и детски градини в България и учи децата на отговорно отношение към природата и обществото. Бяха посетени 107 общини, над 950 училища и детски градини и обучени над 150 000 деца. Със специално разработения образователен пакет за възрастни бяха обучени и над 5 000 души, служители на големи международни и български компании и държавни служители. За участие в инициативите на сайта  http://www.ecopack.bg/ecobus/ се регистрираха десетки хиляди деца.

В проекта са инвестирани 758 392 лева.

Проектът беше изключително високо оценен от съответните професионални общности в България и по света, като получи награда във всеки конкурс, в който участва:

  • Първо място в категория „Зелени комуникации и градска среда” в „PR Priz” на Българското дружество за връзки с обществеността;
  • Финалист в „Golden Awards” на International PR Association;
  • Втора награда в категория „Устойчиво развитие” в „Bright Awards”  на Българската асоциация на ПР агенциите;
  • Втора награда в „Communication Awards”на International Solid Waste Association;
  • Зелена иновация в „Национален иновационен форум”;
  • Инвеститор в околната среда в „Годишни награди за отговорен бизнес” на Българския форум на бизнес лидерите.

Благодарение на своята иновативност и изградения ефективен модел на сътрудничество между всички заинтересовани страни – семейство, училище, общинска и държавна администрация, неправителствени организации и бизнес компании, уникалният в света 3D Екобус на ЕКОПАК постигна реална промяна у стотици хиляди български семейства в отношението и поведението им, свързани с разделното събиране на отпадъци и опазване на околната среда.

Безспорният успех на проекта привлече погледа на организации за оползотворяване на опаковки и в други европейски страни.  От м. октомври 2014 г. 3D Екобус провежда обучения в училищата в Скопие.